Kwam Poederdot regelmatig op de hoek van Riouwstraat en Borneostraat?

Ik ben Nico Groot en ben vanwege mijn hobby (tekenen en schilderen) op zoek naar informatie over de kleurrijke dame die tussen 1955 en 1970 regelmatig met haar opoe- fiets tussen haar woonplaats Voorburg en Den Haag fietste. Ik verzamel die informatie om naast een tekening en een schildering over haar ook een lezing aan haar te wijden. Het gaat om Anna Maria Petronella van der Lubbe (1899- 1985); ook wel Poederdot of Koningin van Voorburg genoemd.
Er zijn veel stukjes over Poederdot op internet te vinden (google). Inmiddels heb ik al aardig wat anekdotes over haar verzameld bij Voorburgers n.a.v. oproepjes in enkele weekkranten, oproepjes door Omroep West en uit archieven. In een van de reacties wordt vermeld dat Anna regelmatig te zien was bij een pand op de hoek van de Riouwstraat en de Borneostraat. Anna zou volgens de reacties en archiefstukjes ook zangeres zijn en piano spelen. Dat zou op diverse lokaties plaats gevonden hebben o.a. in Den Haag maar waar is echter niet bekend. Ik zou het erg fijn vinden als iemand mij iets meer over haar verblijf in de Archipelbuurt kan vertellen.   Met vriendelijke groet,   Nico Groot M 06 405 827 39 grootergad@tele2.nl

Wie was Poederdot?

Het is al weer enkele weken geleden dat ik met mijn onderzoekje naar de levenswandel van Anna Maria van der Lubbe , ook wel Poederdot genoemd, in de Archipelbuurt terecht kwam.
Bewoners van de wijk wisten mij te vertellen bij wie ik terecht kon voor de website van de Archipelbuurt.
Van enkele bewoners in de Archipelbuurt kreeg ik behoorlijk interessante informatie met name over haar muzikale achtergrond. Juist over die achtergrond was tot op heden weinig bekend.
Zo vertelde een bewoner van het Schakelpunt (Florencezorg) mij dat Anna Maria enkele grammofoonplaten heeft laten maken.
Diezelfde man bracht mij ook op het spoor naar het archief waar die platen zich bevonden.
In dat archief bevonden zich maar liefst 7 grammofoonplaten 78 toeren die rond 1945 zijn vervaardigd.
Bovendien wist een inwoner van de Archipelbuurt mij te vertellen dat Poederdot regelmatig op visite kwam bij de internationaal bekende operazanger Reginald Bourlier (1887) die op de hoek van het Prinsevinkenpark en de Riouwstraat woonde op Riouwstraat 38.
Ook werd verteld dat Anna haar band een keer liet plakken door een fietsenmaker in de Borneostraat; ze kwam daarna af en toe langs voor een praatje omdat de vader van die fietsenmaker een groot charmeur was en altijd , voor haar, leuke opmerkingen over haar kleding en haren maakte!
Al met al was het de moeite waard om op aanwijzingen van enkele oudere bewoners een route uit te stippelen waar Poederdot soms destijds kwam.
Er is echter ook nog wel enige onduidelijkheid overgebleven inzake de lokatie van de juiste woning van de heer Bourlier.
Volgens goed ingelichte bron had deze heer een pand in de Riouwstraat 38 maar in het telefoonboek van 1948 staat dat hij woonde in de Balistraat 105…