Langste prentenboek voor volwassenen

Twee Haagse makers ontwierpen het langste prenten-draaiboek voor iedere volwassene die zichzelf weleens gekooid voelt. In denken én in doen.

Gekooid in oude patronen
Veel volwassenen voelen zich weleens gekooid. Vooral in hun werk. Aan de ene kant omdat je je als vanzelf helemaal conformeert aan de geldende cultuur, regeltjes, protocollen, het bureaucratische systeem. Aan de andere kant ook omdat je zo weinig ruimte hebt om je daaruit los te maken. Je wordt opgeslokt door de waan van de dag, valt terug op ingesleten routines, tijd en to-do’s zijn je eeuwige vijand.

Chaos in de Orde
Rachel Levi was zelf ambtenaar. Voelde zich altijd gekooid in de manier van werken. Hoezeer ze ook probeerde te kiezen voor een creatievere aanpak, de werkcultuur bleef stroperig. Een paar jaar geleden besloot ze ontslag te nemen en er alles aan te doen om een creatief en inspirerend werkklimaat tot stand te brengen in Nederland. Ze besloot chaos in de orde te brengen en werkenden te helpen om vastgeroeste patronen te doorbreken. Ze startte Chaos in de Orde de podcast, waarin ze zoekt naar manieren om creatief te zijn en bedacht het gelijknamige werkfestival, dat al twee succesvolle edities heeft gehad.

Leren van andere disciplines
Daniëlle Davidson, is autonoom kunstenaar en werkt in haar Haagse atelier aan grote en kleinere werken die gaan over ruimte en hoe mensen die ruimte gebruiken. Ook werkt ze veel in live situaties, met muzikanten, dansers en andere performers waarbij ze beeld en geluid laat samenkomen. Zo werkt ze nu met Hans van der Maas aan de voorstelling Vertrek. Dit live werken doet ze ook als zakelijk tekenaar voor bedrijven.

Rachel en Daniëlle ontmoeten elkaar twee jaar geleden. Ze ontdekten veel raakvlakken. In de zoektocht van werkenden om creatiever te zijn kunnen ze veel leren van kunstenaars, die net zo goed iedere dag moeten zoeken hoe ze hun creativiteit kunnen voeden. De twee besloten hun beide disciplines samen te brengen.

Het langste prentenboek voor volwassenen
De samenwerking tussen Rachel en Daniëlle bracht een bijzonder idee voort: het langste prentenboek voor volwassenen. Het werd een zogenaamde Leporello. Op maar liefst veertien panelen die samen meer dan twee meter lang zijn schilderde Daniëlle het verhaal dat Rachel schreef. Over een paradijsvogeltje dat langzaam maar zeker haar kleur verliest. Herkenbaar voor veel werkenden, die in het volwassen worden iets van hun speelsheid en plezier zijn kwijtgeraakt.

⁠Aan de achterkant van het draaiboek bedachten ze een praktisch spel om het creatieve denkvermogen weer aan te wakkeren, met leuke en praktische oefeningen voor teams.

Cadeautje voor de feestdagen
Zoek je nog een inhoudelijk en mooi vormgegeven cadeau voor de feestdagen? De Leporello: ‘Paradijsvogeltje, wil je iets zachter zingen’? is te koop voor €14,95. Bij de Haagsche Boekerij aan de Frederikstraat 24 of via  https://www.danielledavidson.nl/shop

Kijk ook eens op www.chaosindeorde.nlwww.verhaalverbeeld.nlwww.huisvanverbeelding.nl