Martijn van Leusden

Martijn van Leusden zag op 21 mei 1964 het levenslicht in een toenmalig ziekenhuisje op de hoek van de Prins Mauritslaan en de Frankenslag in het Statenkwartier te Den Haag. Zijn moeder is er helaas niet meer. Dat is pijnlijk, maar toch heeft hij er vrede mee. Hij heeft nog een jongere broer Joost met wie hij maar een jaar scheelt. Joost is erg technisch terwijl hijzelf meer alpha gericht is. Tot zijn vijftiende jaar woonde hij in het Alexanderhofje samen met zijn broer en zijn pleegvader Cor den Dulk. Hij is degene die Martijn heeft opgevoed.Grappenderwijs noemt Martijn hem zijn plastic vader. En Cor kan daar ook om lachen. In zijn doen en laten creëert Martijn een rust die erg prettig is. Martijn heeft heel veel met sport. Hij was lid van de voetvalclub Archipel, Quick en HVV (Haagse Voetbal Vereniging). Dat waren nog eens tijden! Ze droegen van die oude shirts die lekker zaten. Hij herinnert zich nog de voorzitter van de voetbalclub Archipel, de heer Albert Nijhuis. Ze werden kampioen op HVV op 13 augustus 1984. Het was een fantastisch team.
Ook houdt Martijn erg van tennis. Zo was hij jarenlang lid van Lawn Tennis Club LTC) de Bataaf, Thor Rood-Wit (Thor-RW) en OranjeTennis Club (OTC). Zijn jaarlijkse bezoek aan Wimbledon valt dan ook goed te begijpen. Op OTC en Marlot geeft hij momenteel tennisles. Daardoor blijft hij in vorm en het is een aardige bijverdienste.
Eén van zijn andere favoriete sporten is ‘jeu de paume’, oftewel Real Tennis. Wie kent dat spel nog? Jeu de paume is een ingewikkelde voorloper van het huidige tennis. Je speelt het met een a-symmetrisch racket. Elk jaar gaat Martijn in de tweede week van augustus naar Engeland naar een sjieke kostschool, vlakbij Oxford, waar deze sport nog fanatiek beoefend wordt.
In februari was Martijn voor de Olympische Winterspelen in Turijn, waar hij gouden medaille winnaar Bob de Jong de tien kilometer heeft zien schaatsen. Wat een snelheid. Vooral in die bochten. Geweldig!

En dan is er nog zijn voorliefde voor voetbal. In totaal heeft hij zo een dertig officiële voetbalwedstrjiden gezien. Ook kijkt hij heel graag naar hockeywedstrijden.
Martijn heeft zelf tien marathons gelopen! Het spreekt hem vooral aan dat je dat met zijn allen doet, zonder dat je elkaar in sportieve zin naar het leven staat. Hij kan ze moeiteloos allemaal achter elkaar opsommen: 1991 (Rotterdam), 1993 (New York), 1994 (Berlijn), !995 (Aarolsen/Kassel), 1996 (Athene/ erg warm), 1997 (Dublin), 1998 (Den Haag), 1999 (Amsterdam), 2002 (Kiel), 2004 (Rotterdam). Zijn eerste marathon leverde zijn snelste tijd op, 3 uur en 59 minuten.

Martijn spreekt verder een aardig woordje Spaans omdat hij Spaanse taal en letterkunde heeft gestudeerd in Utrecht. Zo links en rechts vertaalt hij nu nog eens wat, maar hij is er niet carrièrematig mee bezig. Wel heeft hij met zijn vertalingen zijn tennislerarenopleiding kunnen betalen. En nu is Martjin ‘les-assistent’ aan het Christelijk Gymnasium Sorghvliet gelegen aan de Johan de Wittlaan. Hij geeft daar Spaans aan de eerste klas (2 tot 4 uur in de week). Het zijn slimme leerlingen. Hij vervangt ook docenten als deze ziek zijn. De sfeer is goed op school. En er worden leuke vakken gedoceerd zoals sterrenkunde, filosofie en natuurkunde. Het aantal aanmeldingen voor aankomend jaar liep storm. Ongeveer 170 leerlingen hebben zich aangemeld en er is maar plek voor ongeveer 115 leerlingen. Diverse keren is Martijn al meegeweest op studiereis.

En toen ontmoette hij tijdens een vakantie Monique, tijdens een fietsreis in Engeland, waar zij reisleidster was. Ze bleek in een mooi huis in Rotterdam te wonen, maar op de verkeerde plek. Martijn bleef maar overdreven veel afwassen.bij haar om maar bij haar te zijn. Monique heeft een krachtige uitstraling en is toch ook heel lief. Martijn vindt haar volstrekt eerlijk en duidelijk. Monique is klassiek homeopaath en geeft ook aerobics aan kinderen. Samen hebben ze twee prachtige kinderen; een meisje Lenne (van zes en een half en een jongen Quint die net vier jaar is geworden. Ze gaan allebei naar de Archipelschool. Fijn dichtbij huis.

Plotseling zag Martijn een advertentie hangen in de Albert Heyn om een woon-winkelpand over te nemen in de Sumatrastraat. Dat leek hem erg leuk, want hij wilde al lang starten met een tweedehandsboekhandel. Zijn intuïtie gaf hem in dat hij dit moest doen. Dat heeft hij wel vaker, als hij denkt dat iets het is, dan gebeurt het ook zo. Hij is gepassioneerd. Tachtig procent van de mensen werkt met tegenzin. Gelukkig verkeert hij niet in die situatie. En hij is dan ook trots op zijn winkel:
Tweede handsboekwinkel van Leusden (Sumatrastraat 59). Wel beseft hij dat hij er soms te weinig tijd voor heeft. Maar gelukkig heeft hij drie goede vervangers wanneer hij afwezig is. De winkel is open op maandag en dinsdag van 12.00 tot 18.00 uur, op woensdag en donderdag van 15.30 tot 18.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 18.00 uur. Je kunt er voor de volgende rubrieken terecht: Nederlandse en buitenlandse literatuur, kook- en tuinboeken, kinderboeken, woordenboeken, boeken over Den Haag, biografieën en reisgidsen. En je kunt er vooral ook terecht, en dat zal niet verbazen, voor heel veel boeken over bijna alle takken van sport, tennis, voetbal, wielrennen, schaatsen, Olympische Spelen, (veel) hockey, golf en cricket en …
En heb je je sportschoenen aan, dan krijg je misschien nog praktische tips over tennis of jeu de paume.

Jacqueline de Vreese, mei 2006