Met een literatuurwetenschapper langs de muurgedichten in de buurt

Mogelijk dankzij nieuwe initiatief.

We hebben veel prachtige gedichten op de muren in de Archipelbuurt en in Willemspark. Ze zijn u vast wel eens opgevallen, maar misschien heeft u er nooit lang bij stilgestaan.  Francine Maessen is literatuurwetenschapper en vooral liefhebber. Ze neemt je graag mee langs de ontroerende, humoristische en levendige gedichten. Je hoort de verhalen achter de gedichten en de dichters. En onderzoekt samen wat ze zo mooi maakt.

Francine biedt haar rondleiding ‘Muurgedichten in de Archipelbuurt’ aan via een nieuwe website: DeGidsenGids. Een nieuw initiatief van de Haagse historicus Barend Blom. Het is een plek waar gidsen rondleidingen kunnen aanbieden die gaan over hun fascinatie.

Dit kwam voort uit een persoonlijke ergernis. Bij bedrijven waar hij in Amsterdam voor gidste, zoals de Vrije Academie of Artifex, kreeg Barend vaak iets te horen als: “Wat leuk dat je alles over de Amsterdamse Schoolarchitectuur weet, maar zou je volgende week een rondleiding kunnen geven over de Jordaan?” “Ja dat zou kunnen als ik mij snel inlees, maar laat mij alsjeblieft vertellen over mijn vakgebied, dat is voor iedereen zoveel leuker!”

Omdat er helaas geen plek was om als gids je eigen bijzondere verhalen aan te bieden wilde hij deze zelf maken. Maar eigenlijk had hij nooit tijd om deze langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Tot de coronacrisis uitbrak. Hij raakte net als veel andere rondleiders al zijn opdrachten kwijt, maar ging niet bij de pakken neer zitten en begon aan de website.

Nu na een jaar van beperkingen kan er weer meer. En de website is klaar! Na een moeilijk jaar is het geweldig om te zien dat hij zoveel enthousiaste reacties krijgt van gidsen en de eerste klanten. De Gidsengids telt al 20 rondleiders en er komen er steeds meer bij. Niet alleen in Den Haag. In Utrecht vertelt architectuurhistoricus Go waarom het Rietveld Schröderhuis zo geweldig is dat ze er naast is gaan wonen. Of in Amsterdam waar erfgoeddeskundige Gaby Schrijver je meeneemt door haar joodse buurt, de buurt waar haar familie al eeuwen woont. Of ga op pad met Rens, de chef en bioloog die tijdens zijn wildplukwandeling laat zien wat voor lekkers er allemaal om ons heen groeit. Op de website www.degidsengids.nl staan nog veel meer bijzondere rondleiders en kunt u een rondleiding boeken met Francine langs de gedichten in onze eigen buurt.