Monument Plein 1813

De Nederlandse maagd, onderdeel van het ‘nationaal gedenkteken voor 1813’ op het Plein 1813, heeft een schoonheidsbehandeling ondergaan bij bronsgieter Bert Binder in Haarlem. In de Haagsche Courant van 9 april 2004 stond een artikel over de schoonmaakbeurt van alle beelden van het monument van de hand van Danny Verbaan: “De koning en de maagd liggen tijdelijk in Haarlem”.
Door uitlaatgassen en de zilte zeelucht is de beeldengroep ernstig verontreinigd. Er hing een doffe zwarte sluier over de beelden. “De beelden zijn sterk verweerd en vervuild, aldus Bert Binder, “maar we zorgen ervoor dat de details weer zichtbaar worden, dat de beelden weer gaan spréken”.
Begin april zijn de beelden van hun sokkel getakeld en bij Binder afgeleverd. Met een machine met krachtige borstels wordt het vuil verwijderd, waarna de beelden in de was worden gezet en uitgepoetst. Daarna gaat er nog een doek overheen zodat de beelden weer gaan glimmen.
Het monument van Plein 1813 is opgericht ter ere van de bevrijding van de Franse overheersing die achttien jaar heeft geduurd. De terugkeer van prins Willem VI, de latere koning Willem I, markeert het begin van het Koninkrijk der Nederlanden in 1813.
Het monument is in 1869 onthuld en zag er hetzelfde uit als nu. Wel werden in de jaren vijftig de beelden wegens slijtage vervangen. Op de sokkel staan vier beelden en een beeldengroep. Helemaal bovenop staat de fiere Nederlandse maagd met naast haar de Nederlandse leeuw. Aan de stadzijde staat koning Willem I, die de eed aflegt op de Grondwet. Aan de Javastraatkant is het Driemanschap te zien dat de terugkeer van de prins voorbereidde: Gijsbert Karel van Hogendorp, graaf Van der Duyn van Maasdam en graaf Van Limburg Stirum.
Aan beide zijkanten zijn vrouwenfiguren geplaatst die de godsdienst en de geschiedenis personifiëren.