Mozart en Salieri

buurtgenoten kunst & cultuur
Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, Den Haag Google Maps

Op 29 januari brengt pianiste en wijkbewoonster Rixt van der Kooij de kameropera ‘Mozart en Salieri’ ten gehore in de prachtige Louis XV zaal in Pulchri Studio. Alexander Poesjkin schreef in 1830 een drama, gebaseerd op het gerucht dat de componist Antonio Salieri zijn grote concurrent Wolfgang Amadeus Mozart vergiftigd zou hebben. Nikolai Rimsky-Korsakov zette dit drama om in een kameropera. Het verhaal is bekend geworden door de film Amadeus.

De componist Salieri overdenkt zijn leven. Hij bewondert zijn collega Mozart maar is ook is jaloers op diens vakmanschap en originaliteit. In alles ziet Salieri een wedstrijd. Helaas is zijn leerlinge Marianna niet zo getalenteerd als Josepha, de sterleerlinge van Mozart. Als Mozart bij Salieri op bezoek komt, ziet deze kans Mozart te vergiftigen. In gedachten hoort hij al diens Requiem….

De kameropera van Rimsky-Korsakov wordt in het Nederlands gezongen. De voorstelling start met Salieri die een leerlinge ontvangt. Ze zingt een aria van hem maar wil eigenlijk liever iets van Mozart zingen!

Erik Slik, tenor (Mozart en regie)
Sinan Vural, bariton (Salieri)
Laetitia Sprij, mezzo-sopraan (leerlinge van Salieri)
Rixt van der Kooij, piano

PULCHRI STUDIO
Lange Voorhout 15
Den Haag
ENTREE €17,50

Agenda Pulchri