Muziektheatervoorstelling ’14 – ’18 & Rondleiding Vredespaleis

25 augustus 2017

Nog geen jaar na de opening van het Vredespaleis in 1913 brak de meest verwoestende oorlog ooit uit: de Eerste Wereldoorlog. De door velen gekoesterde hoop op een vreedzaam bestaan, verdampte en maakte weldra plaats voor ironie. Op 2 en 3 september speelt Theater Nomade op het terrein van het Vredespaleis een korte muziektheatervoorstelling over de periode 1914-1918, voorafgegaan of gevolgd door een rondleiding in het Vredespaleis.

Authentieke filmbeelden van de opening van het Vredespaleis in 1913 vormen de proloog van de voostelling. Een jaar later begint de allesvernietigende loopgravenoorlog, die de geschiedenis in is gegaan als de 1e Wereldoorlog 1914-1918. In het redactielokaal van het socialistische Dagblad het Volk bespreken journalist Jacob Domela en de pacifistische politiek tekenaar Albert Hahn hun politieke positie in de stroom van wereldhistorische gebeurtenissen. Berichten over de loopgravenoorlog, revolutionaire bewegingen en vallende keizerrijken komen via telegraaf, kranten, telefoon, zwart-wit foto’s en filmbeelden het redactielokaal binnen.

Een aantal Nederlanders speelt in de Eerste Wereldoorlog een illustere rol: Mata Hari, die in Parijs 1917 op beschuldiging van dubbelspionage werd gefusilleerd; Anthony Fokker, die duizenden superieure Duitse jachtvliegtuigen liet bouwen; Generaal Snijders, die in het geheim pro-Duits adviseerde; Koningin Wilhelmina, die de neutraliteit van het koninkrijk wist te bewaren en SDAP-leider Troelstra, die in November 1918 de revolutie wilde uitroepen. Tenslotte de Duitse Keizer Wilhelm II, die asiel kreeg in het Utrechtse Huis Doorn. Acteurs en Musici spelen en verbeelden in wisselende kostuums de hoofdfiguren in het drama van de Eerste Wereldoorlog in Nederland.

Tijdens de rondleiding door het Vredespaleis krijgen deelnemers een indruk van de belangrijkste ruimtes en aan de hand van kunstwerken wordt uitgelegd hoe men dacht dat vrede is te bereiken.

Tickets zijn te reserveren via: https://www.vredespaleis.nl/bezoek/evenementen