Nieuw boekje verschenen … over het bijzondere karakter van de Archipelwijk

De Haagse Archipel, een aparte wijk met een zelfstandig en standvastig volkje

Onder de titel ‘Nieuwe eenheid en harmonisch geheel’  heeft ing. Gert Esmeijer* een boekje geschreven over het bijzondere karakter van de Archipelwijk en dat van haar bewoners. Daarin beschrijft hij niet alleen de unieke ligging op korte afstand van de Haagse binnenstad en het Scheveningse strand, midden in een groene omgeving, maar ook over de betrekkelijke rust tussen de straten en vrij ruime woningen met hun eigen identiteit.

Voorts laat hij zien dat de bewoners van de Archipel nauwlettend waken over het unieke karakter van hun dierbare woonomgeving en met succes in actie komen tegen eventuele aantasting daarvan.
Zo verzette de bewonersorganisatie zich in 1986 met succes tegen het nieuwbouwproject van de Spaanse architect Ricardo Bofill op het Burgemeester De Monchyplein in het hart van de buurt. ‘Een ernstige en onoverkomelijke aantasting van het karakter van de wijk’.

In samenspraak met de architect, projectontwikkelaar, Gemeente Den Haag en de Stichting Stedenbouwkundige Harmonie lukte het de bewonersorganisatie dat het nieuwbouwproject in goede verstandhouding met elkaar werd aangepast en naar volle tevredenheid in 2004 werd afgerond.
Carel Wiemers

* Gert Esmeijer is o.a. stadsgids bij het Gilde en begeleidt een aantal wandelingen, waaronder de door hem samengestelde Jugendstilwandeling.