De volgende stap naar een Zorgzame Buurt

Hoe kunnen Archipel en Willemspark een Zorgzame Buurt worden? Met dat thema voor ogen woonden zo’n zeventig wijkbewoners op 11 juni een eerste bijeenkomst bij, in het Vreedehuis aan de Riouwstraat. Het betrof in de eerste plaats een presentatie van mogelijkheden en ideeën, maar het was ook een peiling: welke wederzijdse hulp kunnen en zullen we elkaar straks verlenen en wie wil zich sterk maken om mee te denken en te helpen?

Dit initiatief van de Bewonersorganisatie speelt tegen een achtergrond waarin de zorg in Nederland boven ons hoofd groeit. Geld en personeel zijn straks in onvoldoende mate beschikbaar en dat voelen we nu al. Als het gaat om georganiseerde ondersteuning, thuishulp en thuiszorg, kunnen we dan niet beter het heft zelf in handen nemen?

Voorbeeld van een zorgcoöperatie
Op de bijeenkomst sprak onder anderen Jan Smelik. Hij is vijftien jaar geleden in de gemeente Austerlitz begonnen met een nu bloeiende zorgcoöperatie. Smelik legde uit dat coöperatieve samenwerkingsvormen in Nederland al eeuwenlang bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog nam de rol van overheid op het gebied van zorg en welzijn toe. Maar eind vorige eeuw trad de overheid weer terug omwille van de beoogde ‘marktwerking’. Sindsdien staat het coöperatieve ideaal weer in de belangstelling.
Dat betekent: samenwerken, solidariteit en eigen beheer zonder winstoogmerk.

Smelik en de mede door hem geïnitieerde organisatie Nederland Zorgt Voor Elkaar, adviseren bewonersinitiatieven in tal van wijken en gemeenten. Hij noemde in het Vreedehuis een dergelijk initiatief ook voor stadswijken als Archipel en Willemspark reëel en hij benadrukte om daarbij goed aan te sluiten op de behoeften en mogelijkheden in de wijk. Zogeheten zorgcoöperaties voorzien vaak in burenhulp, dorpsvervoer, een ‘dorpshuis’ met een ‘dorpsondersteuner’, kortom alle zijn het sociale initiatieven die cohesie en maatschappelijke deelname bevorderen.

Smelik ging ook in op het woningcomplex dat in Austerlitz is gerealiseerd voor ouderen en studenten, met inpandig ook naschoolse opvang. Het opzetten daarvan bleek een ingewikkeld en langdurig proces, met tal van haken en ogen. Maar het uiteindelijke resultaat biedt goede perspectieven voor de leefbaarheid in het dorp. De bewoners kunnen er met enige steun uit het dorp naar verwachting lang blijven wonen.

Stappen in Archipel Willemspark
Tjebbe Ypma, voorzitter van de werkgroep Zorg en Welzijn, schetste voor Archipel en Willemspark in acht stappen een overzichtelijk pad tot 2027. De eerste stap behelst het vormen van een denktank met mensen die het concept ontwikkelen en een projectgroep voor een centraal informatiepunt, die concrete plannen ontwikkelt. Uiteraard werken beide groepen samen. Met een projectleider,voldoende kennis en bezoeken aan vergelijkbare initiatieven, zou aan onze wijkbewoners in het voorjaar van 2025 een ‘droomscenario’ kunnen worden gepresenteerd. Om daar te komen zal de behoefte aan faciliteiten nader worden onderzocht. Als u dat nog niet heeft gedaan, dan kunt u de enquête invullen op deze pagina.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van de vorderingen van dit initiatief of zich aanmelden voor een actieve rol, mailt u dan naar zorgwelzijn@archipelwillemspark.nl