Eén van de gezichten achter de stuurgroep van “Rijker Leven”

Voor dit interview had ik, in het Klokhuis, een leuk gesprek met Joke Hamers, een actieve vrijwilligster in onze wijk. Ik vind het altijd interessant om ook wat meer over de achtergrond van iemand te horen dus liet ik Joke vertellen.

Ik ben in 1955 geboren in Veur, het huidige Leidschendam en woonde daar samen met mijn ouders, mijn 3 broers en mijn zusje. Ik ging er naar de basisschool met nonnen en de Mulo. Daarna deed ik 1 jaar de kleuterpabo, maar kon dit niet afmaken. Na 6 maanden in Toronto Canada bij familie kwam ik terug naar Nederland en ben gaan werken. Op mijn werk heb ik mijn man leren kennen. Toen ik trouwde ben ik ingetrokken bij mijn (Indische) echtgenoot. Hij woonde in een Indisch pension op Scheveningen. Wij verhuisden in 1983 naar de Archipelbuurt waar ik nog steeds met plezier woon.

Tijdens corona in 2021 ging ik na 19 jaar gewerkt te hebben bij de ANWB op het ledenservicecenter met pensioen en kwam ik bij Rijker Leven terecht. Ik ben redelijk vaardig op de computer en dat komt goed van pas binnen de stuurgroep, en via Rijker Leven houd ik in het Klokhuis elke vrijdagmiddag “computer spreekuur”. Wat me vooral aantrok in Rijker Leven is het motto “voor en door bewoners”. Dingen samen organiseren die je zelf ook leuk vind. Van filmmiddagen tot museumbezoek, van koffieochtenden tot leesclub en van koken tot maandelijkse lezingen. Al deze activiteiten zorgen ervoor dat onze deelnemers uit huis komen, contacten leggen en het gezellig hebben plus een beetje voor elkaar zorgen waardoor eenzaamheid voorkomen wordt.

De stuurgroep maakt het jaarprogramma met alle activiteiten. Er gebeurt heel veel hier in de wijk maar het is, jammer genoeg, nogal versnipperd. Er zou, wat mij betreft, beter samengewerkt moeten worden.

Dat we in het Schakelpunt nog steeds geen wifi en geen pinautomaat hebben is iets wat ons voor sommige activiteiten erg belemmert! En dat in het jaar 2024!

Archipel/Willemspark is natuurlijk geen probleemwijk maar samenwerking met de gemeente is toch nodig en komt aardig van de grond.

Maar goed, dat neemt niet weg dat we met z’n allen enthousiast alle activiteiten blijven organiseren. Elkaar ontmoeten, ervaringen delen en ontspannen. Dat blijft belangrijk.

Josephine de Vijlder