Rijker Leven. Interview met Marian Bussink

Rijker Leven heeft mijn leven absoluut verrijkt, vertelde Marian Bussink mij aan het begin van ons gesprek. Ik heb haar leren kennen tijdens de cursus “Literair Cafe Atelier a Go Go” . Omdat ik zelf zo enthousiast was over de cursus leek het me leuk om ook haar ervaringen met Rijker Leven te horen.

Eerst even terug in de tijd. Ik ben geboren en getogen in Deventer, een jaartje in Zwitserland gewerkt om de Franse taal te leren. Daarna in de zaak van mijn vader. Thuis was het ook alle hands aan dek want we hadden altijd studenten in huis die we ook van een warme maaltijd moesten voorzien. Toen leerde ik mijn huidige man kennen en die woonde en werkte in Den Haag. In 1977 ben ik naar “het westen” verhuisd en, via Voorburg en het Statenkwartier, hier in de Archipel terecht gekomen waar ik inmiddels al 30 jaar met heel veel plezier woon. Mijn man was (en is) altijd druk in zijn eigen (auto)bedrijf en ik zorgde ervoor dat alles thuis op rolletjes bleef lopen. De grote tuin, een Buxus-Parterre tuin van 100 m2 met aansluitend een Engelse tuin van 400 m2, neemt, ondanks de tuinman, ook de nodige tijd in beslag. Ja, daar kon ik me wel iets bij voorstellen. Er staan maar liefst 22 grote, ronde buxusplanten en een buxus in de vorm van een pauw en een eekhoorn. De laatste heeft de snuit van een poedel, zei ze lachend. We doen nu, op 22 en 23 juni a.s., voor de vierde keer mee aan “Struinen in Haagse Tuinen”. De laatste keer hadden we 400 bezoekers en ze krijgen allemaal koffie of thee!

Terug naar Rijker Leven. Een paar jaar geleden stond op het internet een oproep om in te schrijven voor een cursus literatuur en poëzie met en voor wijkbewoners in de Archipel, vertelde ze. Na enige aarzeling heb ik me ingeschreven voor meer verdieping en verbreding van de Nederlandse taal en ook om meer contact met gelijkgestemde bewoners te krijgen. Wij waren altijd druk en hadden weinig tijd om andere bewoners te leren kennen.

Rijker Leven organiseert veel activiteiten zoals lezingen, museumbezoek, filmmiddagen, gezamenlijke maaltijden en koffie ochtenden. Op mijn verzoek is er ook een maandelijkse handwerkbijeenkomst gestart, zei ze. Het heeft mij veel gebracht. Leren dichten, verhalen schrijven. Er wordt dieper op de Nederlandse taal ingegaan. Veel zienswijzen en verschillende interpretaties besproken. Levenservaring gedeeld. Het was een ware uitdaging om je fantasie en creativiteit aan te spreken en te ontwikkelen. Dit alles onder de bezielende leiding van Eva van Heijningen. Hopelijk krijgt de cursus weer een vervolg! Nu ben ik nog op zoek naar de benodigde kennis om een digitaal fotoboek te kunnen maken met foto’s van mijn tuin. Wellicht een idee voor een nieuwe activiteit van Rijker Leven?

Ik ken inmiddels veel mensen in de wijk en dat komt mede door het openstellen van onze tuin. Daardoor leer je mensen kennen met dezelfde interesse. Op straat en in winkels worden we gegroet of maken we een praatje. Wij gaan ook altijd naar het Wijkberaad in ‘t Klokhuis en nemen deel aan de jaarlijkse Lange Tafel lunch. De Archipel bruist van de activiteiten en dat is mede te danken aan Rijker Leven.

Wilt u meer weten over de activiteiten van Rijker Leven?
Neemt u dan contact op met Ilse Mijnhart.
Zij is bereikbaar onder nummer 06 – 39850694 of per mail ilse.mijnhart@florence.

Josephine de Vijlder