Observaties (11)

Uw nederige dienaar
Aan de rand van onze wijk staat het Vredespaleis. Op 30 mei jl. opende men er een nieuw bezoekerscentrum, ondergebracht in een gebouwtje links in de tuin, direct achter het toegangshek. Net als het hoofdgebouw is het een architectonisch hoogstandje, maar dan wel heel dicht bij de grond en zonder enige stijlverwantschap ermee. Het is bedacht door Michael Wilford, die eerder al het nieuwe academiegebouw annex bibliotheek ontwierp.
Zou dat ‘laag bij de grondse’ dienen om het ‘verhevene’ van het Vredespaleis zelf te accentueren? Op de website las ik dat het bezoekerscentrum vanuit het hoofdgebouw niet te zien is. Dat lijkt mij meer dan een toevallige constatering.
Het nieuwe gebouwtje doet denken aan een dienaar die zich aan de voeten van zijn meester onzichtbaar probeert te maken.
Frits Hoorweg, 12 juni 2012

Foto Webteam