Onderzoek 150 jarig bestaan Javalaantje

16 september 2016

huisjes-aan-de-rechterkant

Marie-Christine Goedmakers heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het 150-jarig bestaan van het Javalaantje en begint aldus :

Dit jaar vieren we het 150 jarig bestaan van het Hofje het Javalaantje. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het misschien lijkt. Het vaststellen van het bouwjaar heeft heel wat voeten in de aarde gehad.

Allereerst zal ik aangeven waar het Javalaantje zich bevindt. Het ligt tussen de Frederikstraat en de Koninginnegracht, in Willemspark II. De grenzen van dit deel van Archipel & Willemspark worden gevormd door de Koninginnegracht, de Javastraat, de Schelpkade en de Mauritskade/dr. Kuyperstraat. Het ligt dus net buiten de vroegere Haagse singels, waarvan de Mauritskade er één was. Het ligt ook buiten het ‘echte’ Willemspark, dat aan de andere kant van de Nassaulaan ligt, de vroegere grens van het park van koning Willem II. Dit park is in de jaren 50 van de 19e eeuw bebouwd, volgens een gemeentelijk plan. Willemspark II kwam grotendeels tussen 1862 en 1900 tot stand. “

>> Klik hier voor haar volledige tekst (pdf)