Panorama Mesdag geeft gezicht aan anonieme arbeiders Scheveningen

Op 4 maart opent Panorama Mesdag de tentoonstelling Jan Giesen: Werken aan Scheveningen (1920-1930).

Doorleefde arbeiderskoppen, een zonsondergang in de duinen en een gestrande Duitse Kruiser: de Haagse kunstenaar Jan Giesen (1900-1983) vond in Scheveningen en Kijkduin levenslang inspiratie. In deze tentoonstelling staat zijn kunst centraal uit de jaren 1920-1930, een periode waarin Giesen gefascineerd was door al het werk aan Scheveningen en Kijkduin. Zo verbeeldde hij de versterking van de zeewering van de Zuid-Hollandse kust, de aanleg van spoorlijnen en de uitbreiding van Kijkduin. Brute menselijke spierkracht wisselde hij af met verstilde natuurobservaties van bijvoorbeeld een bloeiende duindoorn.

Blikvanger zijn de negen indrukwekkende portretten van arbeiders die Giesen tekende in 1927. Hun doorleefde koppen verraden de zware arbeid die zij aan de badplaats verrichtten. Giesen gaf ‘zijn’ mannen substantie en menselijkheid. Ze staan letterlijk met hun voeten in het zand. Het is voor het eerst sinds 1939 dat deze serie in een museale context getoond wordt.

Giesen ontwikkelde een figuratieve, vereenvoudigde beeldtaal en koos als medium voor de gemakkelijk reproduceerbare houtsnede. Uit de combinatie van krachtige lijnen, grote vlakken, zwarte drukinkt en wit papier ontstonden zijn mooiste werken. Met zijn krachtige houtsneden werk groeide Giesen in dit decennium uit tot één van Nederlands beste grafici.

De tentoonstelling vormt voor Panorama Mesdag het startschot voor de viering van ‘Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Den Haag ~ Scheveningen’. Het vissersdorp uit Mesdags tijd groeide uit tot een populaire badplaats. Panorama Mesdag geeft een gezicht aan de anoniem gebleven arbeiders die een aandeel hadden in het huidige voorkomen van Scheveningen en Kijkduin.

De tentoonstelling Jan Giesen: Werken aan Scheveningen (1920-1930) is te zien van 4 maart tot en met 28 oktober 2018. De tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met Stichting Johannes Theodorus Giesen.