Recept Peruaanse Ceviche

28 september 2017

Peruaanse Ceviche à La Lucia
Koud (voor)gerecht, recept voor 4 personen

Ingrediënten ceviche
800 gr. à 1 kg. verse zeebaars filet, zonder huid (anders: corvina, dorada, roodbaars of tong)
2 middelgrote rode uien
10 sappige limoenen
1 knoflookteen
1/2 gehakte ají limo* (Peruaanse soort peper) of anders: 1 rawit* pepertje
1 tl. zout (of naar smaak)
1 tl. gehakte koriander

Ingrediënten garnituur
2 gekookte zoete aardappelen
4 slablaadjes
8 kleine stukken vers gekookte maïskolven (of 8 el. vers gekookte maïskorrels)
Geroosterde maïs chulpe of cancha* (optioneel)
1 kop maïs chulpe en 1 el. zonnebloem olie (om de cancha mee te roosteren)

————————————————-

Voorbereiding
Laat de verse vis tot de laatste minuut in de koelkast (of op een laagje ijs) liggen en zorg dat het garnituur van tevoren klaar ligt: de sla, de gekookte maïs, de gekookte zoete aardappelen en de cancha (kan-tja). Cancha wordt geroosterd in een afgedekte bakpan met een eetlepel olie en daarna met een klein beetje zout bestrooid. Het proces is vergelijkbaar met het popcorn maken, alleen cancha korrels blazen niet op.

Bereiding
Snijd de schone visfilet in dobbelstenen van ongeveer 1,5 à 2 cm. (dikste kant), leg in een glazen ovenschaal en bestrooi met het zout. Hak de knoflookteen fijn en strooi over de vis.
Begiet de vis met het sap van 9 limoenen, pers ze stuk voor stuk uit het liefst met de hand, zodat alle stukjes vis goed in contact met het sap komen. Strooi er kleine beetjes peper overheen. (ají limo of rawit).

Snij de uien in fijne halve ringen (haal de scherpe kern weg) en spoel ze even af met koud  water met zout, laat ze goed uitlekken en verspreid ze over de vis. Besprenkel met koriander, een beetje zout en de sap van de laatste limoen. In principe is de vis binnen 6 minuten ‘gaar’ genoeg, maar ik laat het zelf een kwartiertje in de limoensap rusten.

Serveer zo koud als mogelijk met, op elke bord: 1 slablaadje, twee dikke schijven zoete aardappel, twee schijven maïs (of twee eetlepels maïskorrels), geroosterde maïs en een beetje van het sap.

Peruaanse producten zijn nu online te verkrijgen, maar ook in een paar winkels in Den Haag te vinden, zoals: Productos Latinos (Van Swindenstraat 118) of Tienda Colombiana (Wagenstraat 110a).