Recept uit geuren en kleuren

In de wijkkrant van april 2016 staat interview met Barszcz Czerwony-Uszkani. Bent u geïnteresseerd in het recept van het gerecht  dat daarin “Bietensoep met Oortjes” is genoemd dan kunt u het hieronder lezen. CJP 8 april 2016

RODEBIETENSOEP MET OORTJES

Barszcz Czerwony   – Uszkami

Ingrediënten:

OORTJES: 2 kopjes bloem, 1 ei, 2 tot 3 glazen water, 30-40gr. Paddestoelen, 1 ui, 2 à 3 lepels olie (geen olijfolie), zout en peper

ZUURDRESSING (eigenlijk soepinhoud)

1 ½ kilo rode bieten, knoflook, komijn, korst van een volkorenbrood, water om alles onderwater te zetten, 1 weckfles

SOEP

1 blokje bouillon of bouillon getrokken van groenten of vlees, 2 liter water, 1 laurierblad, 2 lepeltjes piment, 1 lepeltje marjolein, 1 lepel suiker, beetje peper en zout

BEREIDING ‘OORTJES’

Vulling: Paddenstoelen zacht koken, klein snijden, ui gaar bakken in olie, samenvoegen.

Deeg: Bloem met water en ei kneden en dun uitrollen. Leg een lepel vulling erop en dan uitsteken met de rand van een breed glas en dicht vouwen. Deze Oortjes kort dompelen in heet water met zout, (niet koken). Als ze boven komen drijven ze eruit halen.

BEREIDING ZUURDRESSING

Rauwe biet in stukjes stoppen in een grote weckfles. Opvullen met kokend water. En toevoegen: een paar gehalveerde knoflookteentjes en wat komijn. Neem de korst van een volkoren brood en voeg die in de fles erbij vanwege het fermentatie proces Bewaar dit voor een week op een donkere plaats.

SOEP

Maak een pan met getrokken bouillon van groente of vlees of met een bouillon blokje en voeg de ingredienten toe.

Het koude mengsel uit de weckfles nu bij de warme bouillon voegen. Niet meer koken, alleen opwarmen.

Tenslotte: verdeel de Oortjes op de borden en schep daar overheen de warme soep.

SMAKELIJK ETEN            SMACZNEGO