Rode beuk ‘die alles zag’ geveld

Op zaterdag 14 februari 2015 sta ik te wachten op de tram bij het Vredespaleis en zie tot mijn schrik dat de majestueuze rode beuk in de hoek van de Investeringsbank wordt gekapt. De grote zijtakken zijn er al af en alles wordt in mootjes gezaagd. Diezelfde middag is de boom geheel weg.

Deze beuk ‘die alles zag’ had het Engelse precisiebombardement overleefd van 11 april 1944 op de villa Kleykamp, waar duplicaten van persoonsbewijzen bewaard werden.Volgens de illegaliteit vormde de collectie een groot gevaar, omdat veel Hagenaars konden worden opgeroepen. De luchtaanval kostte 59 slachtoffers. Na de oorlog werd het kantoorgebouw om de rode beuk gebouwd, die een monumentale status kreeg.

Boomkenner Bas Steenks vertelde mij dat de beuk aangetast was door de reuzenzwam, die vooral de hoofdwortels aantastte. De vitaliteit nam af en in de kruin verschenen steeds meer dode takken. Helaas moest besloten worden de boom te kappen. Wie de stronk gaat bekijken zal verbaasd staan over de omvang van de nu verdwenen beukenstam van ruim 100 jaar oud. Hopelijk komt er snel een forse vervangende boom, maar die heeft niet alles gezien! Frans Beekman (CJP 16-02-15)