ROODLOF LASAGNA

INGREDIËNTEN:
Basis: 500 gram Lasagna (bladen)/ liefst vers 200 gram Parmezaanse kaas/ 20 gram boter.
Voor de Bechamelsaus: 100 gram boter/ 100 gram meel /1 liter volle melk/ 1 snufje zout
Voor de radicchio (roodlof) saus: 500 gram roodlof/1 sjalot/ 2 eetlepels olijfolie/ zout en peper/ half theelepeltje suiker

BEREIDING
BECHAMELSAUS Smelt de boter in een braadpan. Zodra de boter bruin wordt, voeg de meel toe en meng het goed voor 5 minuten om de “roux” te verkrijgen. Haal de pan van het vuur en voeg langzaam al roerend de melk toe, om klontjes te vermijden. Zet terug op het vuur en laat het mengsel circa 10 minuten koken tot het een stevige, romige consistentie heeft.

ROODLOF Snij het sjalotje fijn en bak het met olijfolie in een pan. Snij de roodlof heel fijn en voeg deze na een paar minuutjes toe. Meng de roodlof en het sjalotje goed, voeg suiker, zout en peper toe en laat zachtjes koken op een laag vuur voor circa 10 minuten (met deksel). Hou de roodlof vochtig door eventueel klein beetje water toe te voegen.
Bovenstaande bereiding houdt geen rekening met de kooktijd van de lasagna in de oven hierna, dus zowel de bechamelsaus als de roodlof-saus moeten iets vloeibaarder zijn dan normaal.
Zodra de bechamelsaus en de roodlof-saus klaar zijn, neemt u een glazen ovenschaal en smeert u de bodem lichtjes in met boter. Leg hierin een laag lasagna, een laag belhamel (niet te dik) en een laagje roodlof en daarboven op wat dunne schijfjes Parmezaan. Herhaal dit proces totdat alle ingrediënten gebruikt zijn (in totaal moeten het het 6/7 laagjes worden).
Ondertussen verwarmt u de oven voor op 200 graden. Plaats de schaal in de oven bedekt met een vel aluminiumfolie. Na 20 minuten verwijdert u de aluminiumfolie en laat u de schotel nog zo’n 30 minuten staan, totdat de bovenkant goudkleurig en krokant is. Haal de schotel uit de oven, laat deze rusten voor circa 5 tot 10 minuten en serveer deze heerlijke Lasagna !
CJP 30 november 2017