Samen Hier: Welkom Groepen gezocht in Den Haag

persbericht
Samen Hier: Welkom Groepen gezocht in Den Haag
Laat je matchen met een nieuwkomer(sgezin)

Na maanden van intensieve voorbereiding is het zover. Samen Hier, een nieuw, sociaal en innovatief initiatief om de integratie van vluchtelingen te versnellen gaat van start in de steden Den Haag, Almere, Haarlem en Rotterdam. In dit community-based programma trekken Welkom Groepen van vijf Nederlanders een jaar lang op met een statushouder of – gezin. Mensenrechtenorganisatie Justice and Peace Nederland ziet in dit jonge initiatief de basis voor een duurzaam Nederlands migratie- en integratiebeleid, gebaseerd op wetenschappelijk bewijs en onderzoek. En het allerleukste is: in Den Haag kun je al meedoen!

Iedereen die wel eens verhuisd is kan het beamen: het kan best even duren voordat je je thuis voelt op een nieuwe plek. Voor vluchtelingen in Nederland, vaak afkomstig uit een hele andere situatie, geldt dit al helemaal. Aya, zelf sinds 2015 in Nederland, weet dit maar al te goed: “Als je net naar Nederland komt is alles even helemaal anders. Het is echt moeilijk, een nieuw land, nieuwe informatie, een nieuwe taal. In Syrië hield ik me vooral bezig met mijn gezin en hier moest ik opeens allerlei andere dingen zelf regelen.” Via via kwam ze in contact met verschillende mensen die haar op weg hielpen. “Dan kunnen sociale netwerken zó fijn zijn. Mijn huidige baan heb ik bijvoorbeeld gevonden via een medewerker op de basisschool van het dochtertje van de buurvrouw van mijn taalmaatje.”

Sociaal netwerk

Voor statushouders is het nou juist heel moeilijk om een sociaal netwerk op te bouwen. Eén van de initiatiefnemers van Samen Hier, Maaike Graaf van Justice and Peace, vertelt: “Ik werk veel met nieuwe Nederlanders en wat mij steeds weer opvalt is dat elke nieuwkomer verlangt naar contact met Nederlanders, maar dat het heel lastig is om dat contact te leggen.” Andersom zijn er veel Nederlanders die graag iets willen betekenen voor nieuwkomers, maar weinig tijd hebben voor vrijwilligerswerk, of de drempel net te hoog vinden.

Vanuit deze gedachte is Samen Hier tot stand gekomen. De deelname van enthousiaste groepjes Nederlanders is hierbij onmisbaar. De kern is simpel. In Samen Hier trek je met vier anderen – bijvoorbeeld je buren, collega’s, vrienden, clubgenoten of familieleden –een jaar lang op met een nieuwkomer of nieuwkomersgezin. Een speciaal algoritme dat door de Canadese Universiteit van Toronto is ontwikkeld zorgt voor de beste match tussen nieuwkomer en Welkom Groep. De groep bepaalt zelf wat ze gaan doen. Dit kan van alles zijn, van meedenken over studie of werk tot het oefenen van de taal en het vieren van nationale feestdagen.

Ben jij een Welkom Groep?

Met de Welkom Groep kunnen nieuwkomers écht integreren en een breed sociaal en professioneel netwerk opbouwen. Welkom Groepen kunnen heel divers en verschillend zijn. Ze bestaan bijvoorbeeld uit mensen uit de creatieve sector, het bedrijfsleven, of de politiek, eigenlijk iedereen wiens netwerk, kennis en tijd van waarde is voor de nieuwkomer of het nieuwkomersgezin. Omdat je met een groep bent, kun je taken verdelen en is meedoen aan Samen Hier goed te combineren met de vaak overvolle agenda’s van je baan of een gezin.

Zin om mee te doen? Dat kan! Inwoners van Den Haag, Almere, Haarlem en Rotterdam kunnen zich nu al opgeven op www.samenhier.nl. Het Samen Hier team neemt daarna spoedig contact op. Meer informatie staat op www.samenhier.nl.