Van kaatsen tot surfen

Het voorjaarsnummer van Haagse Historie is verschenen. De uitgestelde Invictus Games en de Olympisch Spelen hadden van 2021 een fijn sportjaar moeten maken, maar corona gooit roet in het eten. Wel kunt u zich in ons lentenummer op papier verheugen over historische sportprestaties in Den Haag.

Scheveningen is het surfmekka van Nederland. Hier arriveren in de jaren zestig en zeventig de eerste Nederlandse golfsurfers, op zoek naar de perfecte golf. De kustplaats is nog steeds geliefd bij surfers uit binnen- en buitenland.

Tennishistoricus Cees de Bondt vertelt over de kaatsbaan op het Binnenhof. In adellijke kringen werd de voorloper van het tennis in de Middeleeuwen fanatiek beoefend.

In negentiende-eeuws Den Haag was sport iets voor de elite. Zo faciliteerde Arnoud Willem baron van Brienen van de Groote Lindt op zijn landgoed Clingendael allerlei bezigheden: van paardenrennen en cricket tot het oudste voetbalveld van Nederland.

De Joodse voetbalclub De Ooievaars floreerde in het interbellum. Maar slechts vier leden overleefden de Tweede Wereldoorlog.

Zier verder https://www.haagsehistorie.nl/magazine/dit-nummer