Veilig over straat (55+): cursus start op 25 oktober

Toen ik in ’t Klokhuis de informatie las over de cursus “Veilig over Straat (55+)” dacht ik: daar meld ik me voor aan. Ik steek er ongetwijfeld iets van op en kan er vervolgens een verslagje over maken voor de website zodat meerdere buurtbewoners er profijt van kunnen hebben. Zo gezegd, zo gedaan. De cursus, georganiseerd door het Rode Kruis,  bestond uit vier dagdelen en werd geleid door 2 trainers. Er waren 10 cursisten (9 dames en 1 heer) die allen, ongetwijfeld geïnspireerd door het enthousiasme van beide trainers, actief deelnamen en zelf ook met praktijkvoorbeelden kwamen.

Er kwamen uiteenlopende onderwerpen aan de orde zoals de dameshandtas, het signalement, pinnen, mobiel telefonerenbeveiliging thuis en hangjongeren.

Het gaat te ver om de hele cursus te beschrijven maar we kregen handige tips aangereikt waarvan ik er een aantal, ter lering en vermaak, graag met u wil delen.

Neem bij het boodschappen doen alleen een portemonnee mee met uw pinpas en niet teveel cash geld. Draag uw handtas over de schouder en niet kruislings over de rug. De dief, die het gemunt heeft op uw tas, benadert u van achteren en zal een ferme ruk aan het hengsel geven waardoor de kans groot is dat u, u bent er immers niet op voorbereid, ten val komt met alle gevolgen van dien.

Kunt u, indien nodig, een goed signalement van iemand geven? Kijkt u mensen aan wanneer u op straat loopt? Weet u hoe ze eruit zien? Haarkleur? Bril? Baard en/of snor? Spraak? Accent of ABN? Kleding? U helpt de politie daarmee een eind op weg!

Pint u binnen of buiten? Pin, waar mogelijk, liefst binnen, niet ’s avonds laat en ook niet op een verlaten plein. Houdt uw hand, bij het pinnen, boven de toetsen, zeker in winkels waar spiegels of camera’s zijn opgehangen. Wordt uw pas door de pinautomaat ingeslikt?  Blijf bij het apparaat en bel het nummer dat op het apparaat vermeld staat of bel de politie.

Belt u wel eens mobiel op straat? Liever niet doen en anders met uw rug tegen een muur gaan staan. Achter u kan dan niets gebeuren en ze kunnen ook niet om u heen gaan lopen. Zorg wel voor een opgeladen telefoon wanneer u de deur uitgaat!

Hoe is uw beveiliging thuis? Heeft u wel een kierstandhouder op de voordeur maar staat de achterdeur open? Laat u het bovenraam open wanneer u de deur uitgaat of geeft u, met een afvalbak naast de deur, de dief een makkelijk “opstapje”? Pas op, het zijn vaak ware atleten!

Doet u altijd open wanneer er wordt aangebeld? Niet doen! Gebruik, indien u daar over beschikt, de kierstandhouder of de deurspion waarmee u kunt zien wie er voor de deur staat. Laat dit anders alsnog bij u plaatsen. Ook babbeltrucs werken, helaas, nog steeds. Mag mijn dochtertje even bij u naar de WC want ze moet zo nodig plassen? Jammer dan, zet het kind maar achter een struikje!

“Hangjongeren” zijn van alle tijden. In de jaren 60 waren er diverse brommergroepen actief in Den Haag zoals de Kikkers en de Bullen. De Kikkers reden op Puchs met een hoog stuur en de Bullen hadden Kreidlers of Zundapps, ook wel “buikschuivers”genoemd. De Bullen waren de vetkuiven en gingen regelmatig op de vuist met de Kikkers. Meestal geven de groepen geen overlast maar u kunt zich er wel onzeker door voelen.

“Intuïtie” is belangrijk. Voelt u zich niet op uw gemak dan vermijdt u de groep. Voelt het OK dan zegt u ze vrolijk gedag en loopt er langs. Meng u nooit in een discussie binnen de groep want ze kunnen zich dan spontaan tegen u keren. Blijf op afstand en bel, zo nodig, 112. Bel alleen 112 bij “acute” situaties en anders 0900 – 8844.

De cursus is een absolute aanrader en deelname is gratis! Op 25 oktober a.s. start er weer een cursus Veilig over Straat. Ditmaal in Buurthuis de Kronkel, Westeinde 425. De cursus begint om 13.30 uur en eindigt om 15.30 uur. U kunt zich hiervoor telefonisch of per email aanmelden bij Matthias Wenzel (Ouderenconsulent Zebra Welzijn). Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06 43 39 52 89 of per mail( M.Wenzel@zebrawelzijn.nl)

Josephine de Vijlder

.