Het gezicht achter Literair Atelier a GoGo

De folder van Rijker Leven, die ik enige tijd geleden in mijn brievenbus vond, heb ik aandachtig gelezen en gezien hoeveel er voor de bewoners in onze wijk georganiseerd wordt.

Het Literair Atelier a GoGo sprak me met name aan en daar heb ik me toen voor aangemeld. De opdrachten die we kregen vond ik inspirerend en ook wel een uitdaging te noemen. Je moest de “talenknobbel” en je fantasie echt aan het werk zetten. Het leuke was dat elke deelnemer een andere invalshoek had en er dus allemaal verschillende verhalen uitrolden.

De cursus werd gegeven door Eva van Heijningen, actrice, poppenspeelster en videomaakster. Ik mocht haar interviewen na afloop van één van de sessies en kan melden dat zij al een “rijk”, bewogen en artistiek leven achter zich heeft. Ze sprak enthousiast over alles wat ze tot nu toe gedaan had en ik had moeite om haar bij te houden….

Ik ben geboren en getogen aan de Koninginnegracht waar ik tot mijn 18e gewoond heb, vertelde ze. Ik ben naar de pedagogische academie gegaan en heb een jaar, in alle wijken van Den Haag, als invalkracht gewerkt op lagere scholen. Ja, toen was er nog een overschot aan leerkrachten!

Via de Haagse actrice Georgette Hagendoorn ben ik op de toneelschool in Antwerpen terecht gekomen. Daar heb ik twee jaar gezeten en dat was pittig want het was een “strenge school.”

In 1980 werd ik gevraagd voor een rondreizend theater waarmee we, met de bus, naar Rome gingen en op straat theatervoorstellingen gaven (zonder tekst) en in de bus sliepen. Ik had de rol van de trieste clown. Dat heb ik een paar maanden gedaan. Terug in Nederland zocht men iemand voor het jeugdtheater gezelschap “Comedie Fantasie” en daarmee heb ik het hele land doorgereisd. Hier heb ik het poppenspel geleerd en later heb ik ook bij de nestor van het poppenspel, Feike Boschma, gewerkt. Ik heb in verschillende TV-series gespeeld oa: in Goede Tijden Slechte Tijden, Medisch Centrum West, Flodder en dit jaar in de serie “Sfinx” die op Videoland uitgezonden zal worden. Naast theater heb ik in verschillende films van oa. Pim de la Parra gespeeld wat ik heel inspirerend vond.
Daarnaast heb ik ook veel in Duitsland en Oostenrijk gewerkt. Mijn moeder is Oostenrijkse dus de Duitse taal was voor mij geen probleem.
In Italië heb ik met de Nobelprijswinnaar Dario Fo gewerkt en over hem heb ik een documentaire gemaakt.

Via Facebook kwam ik in contact met Guusje Eijbers, (zij heeft net een lintje gekregen!) directeur van de Stichting Bedtime Stories. Dit is een initiatief ter bevordering van het lezen, verspreiden en maken van literatuur voor iedereen die voor lange of korte tijd in het ziekenhuis, revalidatiecentrum of verzorgingshuis moet verblijven. In ziekenhuizen heb ik voorgelezen aan kinderen en in zorgcentra ook aan ouderen. Dat was heel inspirerend en ontroerend om te doen.
Tenslotte maak ik zelf ook filmpjes en geef ik workshops hoe je reportages maakt.

Voor Rijker Leven heb ik “Verborgen Schatten” 1, 2 en 3” gedaan en daarna “Literair Atelier a GoGo 1 en 2” ontwikkeld (samen met Guusje Eijbers) en uitgevoerd. Er komen verschillende opdrachten aan bod zoals: schrijf een column, interview elkaar, schrijf een dialoog, we hebben een hoorspel gemaakt, poppenspel gedaan en nu zijn we met een rap bezig. Ik zie zoveel talent naar boven komen! Graag wil ik weer met een nieuwe groep werken want ik vind het ontzettend leuk om te doen. Hopelijk kunnen we daar in september weer mee starten.

Meer informatie kunt u vinden op haar website: www.evavanheijningen.nl

Josephine de Vijlder