Gezicht achter de voordeur: Wijkbus Stap In

Al meer dan 20 jaar verzorgt Wijkbus Stap In vervoer voor ouderen en minder validen in de Haagse wijken Archipel, Willemspark, Zeeheldenkwartier en een deel van Duinoord. Zo levert de wijkbus een bijdrage aan de zelfstandigheid van deze mensen en helpt sociale contacten te onderhouden. De bus rijdt van maandag t/m vrijdag van 09.00 – 17.00 uur, ook naar de ziekenhuizen Bronovo, Westeinde en het Hagaziekenhuis (het voormalige Rode Kruis ziekenhuis). Om gebruik te kunnen maken van de wijkbus moet men abonnee zijn. De kosten bedragen € 20 per persoon per kwartaal (€ 10 met een ooievaarspas) en € 25 per echtpaar.

De wijkbus regelt vervoer voor allerlei dagelijkse activiteiten zoals bezoek aan de kapper, aan familie, boodschappen, dagopvang, gym voor ouderen en maaltijdprojecten. Een rollator kan mee maar voor rolstoelen is de bus helaas niet geschikt.

Voor dit artikel sprak ik met één van de chauffeurs (en mede bestuurslid) Riky Krul. Riky rijdt al 22 jaar op de bus en was jarenlang de enige vrouw in het chauffeursteam. Ik werkte bij Binnenlandse Zaken, vertelde ze, toen ik gevraagd werd voor de functie van secretaresse bij de Tweede Kamer. Ik heb het 27 jaar met veel plezier gedaan en heb o.a. gewerkt voor het Hoofd PZ en het Hoofd Restaurantbedrijf. Ik had een aardig inkomen en een aardig pensioen dus toen ik stopte met werken wilde ik iets terug doen voor de maatschappij. Mijn man stond op een ochtend achter de wijkbus in de Javastraat en dacht “dit is iets voor Riky”. Binnen een week zat ik op de bus.

Het werken op de bus geeft me veel voldoening, vertelde Riky. De mensen zijn zo blij wanneer je ze komt ophalen. Soms vragen ze of ze nog een extra stukje met je mee mogen rijden voor de gezelligheid. Ik rijd ook altijd een rondje over het Lange Voorhout wanneer de krokusjes in bloei staan en tijdens de beeldententoonstelling. Ik vind het leuk om een praatje met de mensen te maken. Sommigen zitten vaak hele dagen alleen zonder iemand te zien. Ze zeggen vaak “oude mensen zijn lastig” maar dat vind ik helemaal niet. Ik heb nog nooit een aanvaring met iemand gehad. We rijden met totaal 8 chauffeurs (allemaal vrijwilligers) en hebben een goed en hecht team en dat is heel belangrijk. We zijn allemaal flexibel en invallen voor elkaar is dan ook nooit een probleem.
Op 27 oktober is de nieuwe bus (zie foto) samen met het Bestuur, de chauffeurs en de dames van het Meldpunt, feestelijk ingewijd onder het genot van een hapje en een drankje.

Ik ben destijds ingewerkt door een neef van Esscher (ja, die Esscher) die toen ook chauffeur was. Ik heb altijd een drukke baan gehad en moest me vaak haasten. Heb me toen voorgenomen dat ik me, na mijn pensioen, nooit meer zou haasten en dat lukt me wonderwel. Ik wind me niet op over de drukte op de weg en wanneer ik daardoor te laat dreig te komen bel ik degene die op me wacht dan even op.

Tijdens al die jaren heb ik één keer een aanrijding gehad, maar dat was buiten mijn schuld. Ik reed van de Riouwstraat naar de Batjanstraat. Het was winter en glad en ik gleed zo door naar de Delistraat waarbij ik een geparkeerde auto heb geraakt. Aan de andere kant van de straat stond een splinternieuwe auto geparkeerd. Die heb ik op een haar na gemist. Dat was even schrikken.

Heeft u interesse in de Wijkbus? Neem dan even contact op met het Meldpunt, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 09.00- 10.00 uur op nummer 070 – 3520416

Josephine de Vijlder