Nieuwe galerie met vintage typemachines en hedendaagse kunst

winkel&bedrijfsnieuws | AWOC
Frederikstraat 943, Den Haag Google Maps

ACME STUDIOS opent in Den Haag op 25 augustus met een tentoonstelling van de bekende Nederlandse fotograaf Jan Banning.

Acme Studios is een nieuwe galerie voor kunst en design die hedendaagse beeldende kunst combineert met de functionele schoonheid van vintage typemachines. Acme Studios is de enige fysieke schrijfmachinewinkel in Nederland en Noord-Europa. Deze ongebruikelijke combinatie – kunst en typemachines – wordt krachtig samengebracht door Banning’s nieuwste fotografische ‘portretten’ van typemachines.

De tentoonstelling, Bureaucratic Forms, bevat de nieuwste serie van Banning: Typewriter Sentences, een opvallende afwijking van zijn bekendere portretten. Deze nieuwe afbeeldingen zijn als het ware “portretten” van typemachines die documenten produceren van de historische, legale executies van Sacco & Vanzetti en andere veroordeelden. Allen onschuldige slachtoffers van het Amerikaanse gerechtelijk systeem. De verschillende typemachines in de galerie vormen een integraal onderdeel van de tentoonstelling en voegen een tastbare verbinding toe aan Banning’s fotos. Bezoekers worden uitgenodigd om de verschillende typemachines te gebruiken en kunnen schrijven wat zij willen.

Het oeuvre van Banning is vaak gericht op gevoelige en ontroerende menselijke portretten in series als Troostmeisjes, Down and Out in the South, Traces of War en andere. De rode draad die deze menselijke portretten verbindt is het onderdrukkende gevolg van onrechtvaardig sociaal beleid, disfunctionele rechtssystemen en twijfelachtige politieke beslissingen. Typewriter Sentences ontkoppelt de “mens van vlees en bloed” aan beide kanten van gerechtelijke beslissingen over leven en dood, door tussenkomst van een mechanische typemachine en het wettelijke, zwart op wit gestelde, besluit dat het produceert. Juist door deze daad van ontkoppeling worden de emotionele menselijke verhalen diepgaand in beeld gebracht.

Jan Banning is ook bekend om zijn boek en fototentoonstelling uit 2022, Het oordeel: De zaak Christina Boyer, dat een belangrijke factor was bij het wereldwijd onder de aandacht brengen van deze moderne gerechtelijke dwaling. Een onlangs uitgebracht docu-drama, Demons & Saviours, (augustus 2023; Hulu en Disney+) werd sterk beïnvloed door Banning’s werk op zoek naar gerechtigheid voor Boyer.

De tentoonstelling Bureaucratic Forms bevat ook enkele van Banning’s bekendste fotos uit zijn populaire project Bureaucratics en zijn eerdere project Law & Order en Cyprus: The Green Line. Deze fotografische afbeeldingen worden aangevuld door de aanwezigheid in de galerie van typemachines uit de jaren 1920 tot de jaren 1960. Het prachtige ontwerp van deze utilitaire schrijfmachines staat in schril contrast met hun algemeen gebruik in bureaucratische en juridische omgevingen. Het feit dat dezelfde prachtige machines kunnen worden gebruikt om liefdesbrieven, poëzie en grote literaire werken te schrijven “hangt in de lucht”, waardoor de kijker zich bewust is van de menselijke rol bij het aanbrengen van woorden op getypte pagina’s .

Oprichter Christopher Mullen is verheugd om Acme Studios aan Nederland en de wereld te introduceren als een plek om zowel de sociale impact van beeldende kunst als het functionele esthetische ontwerp van typemachines te verkennen.

Acme Studios nodigt u uit voor de lancering van de galerie & openingstentoonstelling op vrijdag 25 augustus om 16.00 uur in Den Haag aan de Frederikstraat 943 (hoek Mallemolen).

Neem voor meer informatie contact op met Christopher Mullen (0657066999) Of per e-mail: info@acmestudios.nl