Winst uit je woning

Het voorjaar is een mooi moment om je huis te verduurzamen. Zonnepanelen aanbrengen op het dak, de ramen, vloer en muren isoleren, een nieuwe verwarmingsketel. Maatregelen die, mede door de subsidies van de overheid, al snel renderen. Je ziet het aan de aanbiedingen die we in de bus krijgen. Van Vereniging Eigen Huis tot de Gemeente.

Meestal wanneer er een brief van de Gemeente in de bus valt gaat het om werkzaamheden in je straat of in het slechtste geval een parkeerboete. Afgelopen weken kregen we een dubbel aanbod:

  • de Gemeente brengt collectieve inkoop van verduurzamingsmaatregelen onder de aandacht, zie duurzamestad.denhaag.nl/inkoopactie. De gemeente heeft de Stichting ‘Winst uit je woning’ gevraagd om de collectieve inkoop te regelen. Het gaat primair om zonnepanelen, isolatieglas, een hybride warmtepomp of waterzijdig inregelen van de cv-installatie. U kunt meedoen aan de (vrijblijvende) voorinschrijving door in te schrijven vóór 30 april. Waarschijnlijk zal deze actie nog met 1 of 2 maanden worden verlengd. Winst uit je Woning biedt ook nog andere maatregelen aan, zoals vloerisolatie. U doet als huiseigenaar rechtstreeks met de installateurs zaken, waarbij deze ook de eventuele subsidie regelen.
  • daarnaast stelt de gemeente gratis spullen beschikbaar die u kunt aanbrengen om uw huis kierdicht te maken, of het nu gaat om een eigen- of een huurhuis (kijk op https://duurzamestad.denhaag.nl/woning/energiebespaaractie/)

Dit is zeker niet de laatste actie van de Gemeente om mensen te helpen zich op een duurzamer toekomst voor te bereiden. Zo zit er nog een actie in het vat, gericht op VVE’s (Vereniging van huiseigenaren). Daarin wordt onder meer een oplossing geboden als niet alle leden van de VVE mee willen doen aan zonnepanelen op het collectieve dak.

En niet alleen de Gemeente is actief als het om collectieve inkoop gaat: ook bv. De Vereniging Eigen Huis houdt zich hier mee bezig. Zie Vloerisolatie (eigenhuis.nl) .

Als werkgroep Groene Buurt van de bewonersorganisatie Archipel/Willemspark hebben we al ruim 10 jaar ervaring met het verduurzamen van de woningen in onze wijk. We werken samen met meer dan 9 bewonersorganisaties uit Den Haag, waardoor we heel veel kennis en ervaring hebben gebundeld. Onze door HOOM opgeleide energiecoaches helpen bewoners uit Archipel/Willemspark graag. Door het netwerk van deskundigen kunnen de energiecoaches zeer specifieke vragen van bewoners uit onze wijk beantwoorden. Als u nog niet weet welke van de bovengenoemde opties voor u het meest voor de hand ligt, is een gratis adviesgesprek met een energiecoach uit de buurt de beste keus. Voor een adviesgesprek met een energiecoach kunt u mailen met duurzaam@archipelwillemspark.nl. En als u zelf ambities hebt om energiecoach te worden: meld u aan voor de HOOM-opleiding via https://hoom.nl/online-training-energiecoach/ Er is nog plek op de cursus die 8 april start, maar ook daarna volgen er nog nieuwe cursussen.

Met deze actie komen we weer een stap dichter bij de energietransitie en helpen we gas en elektriciteit te besparen.